Elämämme koostuu valinnoista. Monesti kuulee, että luomme itsemme ja tulevaisuutemme valinnoilla, joita teemme tässä ja nyt. Valintoja on monenlaisia - voimme valita, miten käytämme aikaamme, perustammeko perheen, mille alalle suuntaudumme, lähdemmekö kävelylle vai katsommeko elokuvan... On myös valintoja, jotka koskevat asennettamme: suhtaudummeko asiaan huumorilla, hyökkäämmekö toista vastaan vai yritämmekö ymmärtää, huokaisemmeko ja alamme hommiin vai jäämmekö vatvomaan tilannetta mielessämme.
Valintoja voidaan jaotella isoihin ja pieniin. Itse kuitenkin ajattelen, että elämässä ei ole kovinkaan monia isoja valintoja - on vain paljon pieniä valintoja, jotka samaan suuntaan viedessään muokkaavat elämäämme isosti.
Tässä tekstissä pohdin, miten ja miksi tehdä valintoja sekä millaiset asiat voivat vaikeuttaa valintojen tekoa. Seuraavassa tekstissäni pohdin, miten valinnanpaikkoja voi huomata jokapäiväisen elämän pyörteissä ja miten sitoutua tehtyihin valintoihin.
MIKSI tehdä valintoja?
Ennen kuin mietimme, miten tehdä valintoja, voi olla hyvä miettiä, miksi ylipäätään tehdä valintoja? Ja onko elämä sattuman summaa, onko meillä todella mahdollisuus valita?
Elämässämmehän tapahtuu paljon, jota emme valitse emmekä välttämättä toivo. Jo koko lapsuus vanhempineen, kasvuympäristöineen ja kultuurin tapoineen on asia, johon emme voi vaikuttaa mutta kaikki tämä vaikuttaa meihin lähtemättömästi. Emme voi myöskään valita kohdallemme sattuvia tapaturmia, emmekä täysin vaikuttaa kehomme tuntemuksiin tai mielemme ajatuksiin. Pitäisikö tästä kaikesta päätellä, että on turha yrittääkään valita?
Mielestäni ei. On turha kuvitella, että elämämme olisi täysin hallinnassamme ja silti voimme aina valita jotain. Ja moneen asiaan voimme vaikuttaa, vaikka sattuma joskus puuttuukin peliin. Sattuman kohdallakin voimme valita reaktiomme: jäämmekö kiinni hyväksymättömyyteen, vai teemmekö surutyötä ja pyrimme siirtymään eteenpäin.
Jos ihminen ei tee valintoja, joku tekee ne hänen puolestaan. Jos ei tietoisesti mieti, miten haluaa toimia, minne kulkea ja millainen olla, tulee ajautuneeksi mm. vanhojen tottumusten, muiden mielihalujen ja sattumusten heiteltävänä. Yleensä tällainen elämä tuntuu sekavalta ja merkityksettömältä.
MITEN tehdä valintoja?
Me ihmiset eroamme siinä, miten ”hyviä” olemme tekemään valintoja. Hyvyys ei tarkoita pelkästään, miten nopeasti pystymme päättämään, vaan myös sitä, että pystymme tekemään päätöksiä, jotka ovat linjassa periaatteidemme kanssa ja että pystymme sitoutumaan valintoihimme, sen sijaan, että päätämme saman asian joka viikko uudelleen erilaisella lopputuloksella.
Päätöksentekoon on paljon menetelmiä ja harjoituksia. Voit esim kirjata jokaisen valinnan hyviä ja huonoja puolia, miettiä valinnan vaikutuksia (esim. huomenna, 6kk päästä, puolen vuoden päästä) tai kuvitella neuvovasi ystävääsi, jolloin saat etäisyyttä asiaan. Nämä voivat olla hyödyllisiä ennen isojen päätösten tekemistä tai kun haluat istua miettimään elämäsi suuntaa.
Itsensä ja arvojensa tuntemus on olennaista - valintojaan on aina syytä peilata arvoihinsa. Kun mietit päätöstä ja sen seuraamuksia, kysy:
Näyttääkö elämäni päätöksen jälkeen omaltani ja henkilökohtaisesti tärkeältä? Olenko valinnan jälkeen enemmän vai vähemmän se ihminen, joka haluan olla?
Kuitenkin valintojen teossa tärkeintä on asenne. Lopulta emme voi tehdä oikeita tai vääriä valintoja emmekä voi täysin ennustaa, minne valinnat meidät kuljettavat. Ei ole olemassa harjoitusta, jonka jälkeen voisit valita oikein elämäsi suunnan. Erilaiset valinnat vievät sinua erilaisiin suuntiin ja muokkaavat sinua, mutta lopulta ne eivät ole toistaan oikeampia tai väärempiä, vain erilaisia.
Voi olla hyvä muistaa, että valinnat eivät ole päätepisteitä, vaan polun alkuja. Kuten jo alussa kirjoitin, ei ole kovin monia päätöksiä, joita voi ajatella suurina. Valinnoista voi myös oppia: jos koet, ettet valinnut oikein, opit jotain itsestäsi ja arvoistasi, jota voit käyttää seuraavan valinnan tekemisessä.
Toki, asiat on laitettava mittasuhteisiin. Valintojen seuraamuksilla on eroja. Jos aiot perustaa yrityksen ja ottaa lainaa kymmeniä tuhansia euroja, valinnalla on luonnollisesti isommat seuraamukset kuin pohdinnalla, aloitatko jalkapalloharrastuksen vaiko lähdet lukemaan uutta kieltä kansalaisopistoon. Mitä suuremmat seuraamukset, sitä enemmän on käytettävä aikaa erilaisiin laskelmiin.
”Miksi minun on vaikea tehdä valintoja”
Vaikeus tehdä valintoja ja päätöksiä näkyy mm. jahkailuna ja valintojen loputtomana pyörittelynä mielessä, jossitteluna ja vitkutteluna - lopulta vain ajatumisena jonnekin tai paikoilleen jämähtämisenä.
Mikä valinnoista tekee vaikeita, mikä jumiuttaa kykymme valita? Suurimmat syyt liittyvät sisäiseen elämäämme, vaikka joskus myös ulkoisen olosuhteet aiheuttavat haasteitaan.
Yksi suurimmista hankaloittajista on täydellisyydentavoittelu ja yritys pitää kaikki langat käsissään. Tällainen ihminen kokee tarvetta selvittää kaikki vaihtoehdot perinpohjaisesti ja hän pyrkii löytämään varmuuden siitä, että valinta on oikea. Aikaa kuluu ja listat kasvavat, mutta varmuutta ei tunnu löytyvän kaikesta työstä huolimatta. Näin siksi, että oikeaa tai varmaa valintaa ei ole olemassakaan.
Myös tunteemme, varsinkin pelko ja epävarmuus saavat jumittumaan päätösten edessä. Koska valinnat ja niiden seuraukset ovat aina pelkkiä arvioita, niihin sisältyy epävarmuutta, joka on vaikeasti siedettävä tunne.
Epävarmuus voi iskeä, koska et luota itseesi tai et riittävästi tunne itseäsi. Vaihtoehtoja pohtiessa voi mielen täyttää ajatukset: ”ei minusta taida olla tähän”, ”selviäisinkö todella, vai mokaisinko koko jutun”, ”olisinko sittenkään onnellinen valinnan tehtyäni”. Tällaiset pelkoajatukset vievät tilan todelliselta pohdinnalta, eivätkä yleensä johda mihinkään, sillä niille on tyypillistä kehän kiertäminen, josta on vaikea löytää ulospääsyä tai uusia näkökulmia.
Epävarmuutta voi aiheuttaa myös se tosiasia että pätöksellä voi olla ikäviä seurauksia ja joskus luovumme jostain hyvästä vain todetaksemme, että saimme tilalle huonompaa mutta takaisin ei ole palaamista. Päätökseen sisältyy myös luopuminen jostain. Kun valitset jotain, johon kulutat aikaasi, energiaasi ja kenties rahaasi, tuo kaikki on pois jostain muualta. On siis hyvä miettiä myös, mistä on valmis luopumaan.
Varsinkin nykypäivänä myös valinnanmahdollisuuksien ähky aiheuttaa jumeja valintatilanteissa. On helppo lukea ihmisistä, jotka on hyviä siinä ja tässä tai pystyvät matkustamaan ja tienamaan jne. Kun sitten yrittää tehdä valintaa, alkaakin ajatella: ”jospa kuitenkin voisin saada nämä kaikki?” Tämä vaikeuttaa vaihtoehtojen poisrajaamista, sillä vaihtoehdoista kaikki ovat todennäköisesti joltain osin houkuttelevia.
Mitä näille asioille sitten voi tehdä?
Erilaisia päätöksenteon harjoituksia voi kokeilla. Erityisen hyödyllisiä ne ovat, kun ensin tunnistat syyn, jonka vuoksi juuri sinun on vaikea tehdä päätöksiä. Kuitenkin pelkät harjoitteet eivät usein riitä, sillä jumittuminen johtuu tunteistamme, jotka eivät muutu yhden harjoituksen jälkeen. Siksi voi olla, että valintojentekoa helpottaaksesi sinun on tehtävä pitkäjänteisempää työtä itsesi ja pelkojesi kanssa mm. seuraavilla alueilla:
Ensinnä on hyväksyttävä elämän realiteetit. On priorisoitava, sillä aikaa ja energiaa on rajallinen määrä. Toki elämän aikana voi eri ajanjaksoina valita erilaisia juttuja, joihin keskittyy, mutta kaikkea ei voi saada, ainakaan samalla kertaa.
On hyvä muistaa, että ”huono” valinta on lopulta parempi kuin ei valintaa lainkaan. Ja huonoista valinnoistakin pääsee yli ja niistä voi oppia - elämä jatkuu yleensä myös huonojen valintojen jälkeen, vaikka hetken voikin tuntua, että elämä on ohi tai vähintäänkin pilalla.
Ohjaa itseäsi ja tunteitasi, yritä puhua itsellesi, tunnistaa sinulle tyypilliset pelot ja hyväksyä ne osaksi sinua samalla ymmärtäen, ettei sinun ole pakko totella näitä pelkoja. Vaikka keho ja tunteet huutavat, ettei päätöstä voi tehdä eikä mitään ole riittävästi selvillä, voit todeta, että tässä on nyt kyse pelosta uutta ja tuntematonta kohtaan ja päättää tehdä valinnan vastustuksen tunteista huolimatta.
Blogin kuvat: Unsplash
Twitter tilini täällä